Entisessä elämässäni suolaiset piirakat olivat suurta herkkuani. Tosin olin laiska niitä tekemään. Nykyään vaiva ei tunnu kummoiselta, mutta suurempi haaste onkin piirakan tekeminen kyllin maukkaaksi ilman suolaisia keinoja. Pitkällisen tuotekehittelyn tuloksena voin vihdoin esitellä onnistuneen suolattoman suolaisen piirakan.
Erittäin hyvä pohjataikina on rahkavoitaikina, joka tehdään tietenkin suolattomasta voista.
Rahkavoitaikina:
250 g suolatonta voita (Valio)
250 g maitorahkaa
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Taikinaan ei siis tule lainkaan suolaa alkuperäisen ohjeenkaan mukaan. Toki suolainen voi toisi suolaista makua tullessaan, mutta taikina toimii mainiosti myös suolattomalla voilla.
Pehmeä voi ja maitorahka sekoitetaan, jauhot ja leivinjauhe lisätään. Taikina sekoitetaan klimpiksi, joka pannaan kelmussa jääkaappiin odottelemaan.
Täyte:
900 g kanasuikaleita
4-5 isoa punaista paprikaa
Täytteeksi paistoin 900 g maustamattomia kanasuikaleita (esim. Pirkka Vikkelät). Maustoin ruokaöljyn currylla, paprikalla ja sipulihiutaleilla, ja kippasin kanat sekaan. Mukaan olisi voinut pilkkoa sipulinkin, mutta en jaksanut. Kanasuikaleiden kypsyessä pilkoin muutaman ison paprikan pieniksi paloiksi.
Sen jälkeen taputtelin pohjataikinan uunipellille leivinpaperin päälle jauhojen avulla. Taikinasta tulee juuri sopivasti pellillinen. Pistelin taikinan haarukalla täyteen reikiä. Levitin päälle ensin kanat, sitten paprikat. Päälle ripottelin Provencen suolatonta yrttimaustetta.
Paprikaa saa olla runsaasti, koska siitä tulee hyvää makua.
Tarvitaan myös jotain munamaidon tyyppistä täytteeksi. Munissa on paljon suolaa, eikä niiden makuarvo täytteenä ole kummoinen. Olin ostanut kaupasta yrttituorejuustoa (Pirkka Italian yrtit -tuorejuustossa on vähiten suolaa) ja kermaa. Mietin, millaisen täytteen näistä rakentaisin. Sen pitäisi olla riittävän juoksevaa, mutta myös maukasta. Kuinka ollakaan, jääkaapista löytyi joulun jäljiltä kaksi purkkia smetanaa (menekki ei ollut aiemman veroinen, koska en syönyt tänä vuonna smetanasilliä lainkaan).
Täyte 2:
2 prk Lempi smetanaa (1 prk = 200 g)
1 rasia Pirkka Italian yrtit -tuorejuustoa
1 prk kermaa (2 dl)
hiukan punaleimaemmental-raastetta
Kaadoin smetanan ja tuorejuuston kulhoon ja vispasin lusikalla sekaisin. Totesin, että jotain pitää lisätä, jotta täyte on juoksevampaa ja sitä on riittävästi. Lisäsin ensin puoli purkillista kermaa, ja sitten loputkin. Voit siis kipata purkillisen kermaa samantien smetanan ja tuorejuuston sekaan.
Kaadoin nesteen kanojen ja paprikoiden päälle. Koska piirakasta on tulossa varsin vähäsuolainen (tuorejuustossa lienee eniten suolaa), voi päälle ripotella hiukan juustoraastetta väriä antamaan. Punaleimaemmental on käsittääkseni juustoista vähäsuolaisin.
Piirakka paistetaan uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia. Paistan ensin vartin alemmalla tasolla, sitten vielä vartin ylemmällä.
Piirakka tuli uunista näin herkullisen näköisenä. Siinä on myös vahvasti makua. Ei uskoisi, että siinä ei ole lainkaan suolaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti