perjantai 1. tammikuuta 2021

Uusi laite keittiössä: airfryer

Tuntuu, että suolatonta ruokaa syödessä vaihtoehtoja on paljon vähemmän kuin jos voisi syödä kaikkea. Samat ruuat pyörivät listalla ja alkavat nopeasti kyllästyttää. Niinpä iskinkin silmäni Philips airfryeriin, kun sellaista kuulin kehuttavan. 

Airfryerin eli kiertoilmalla kypsentävän laitteen hankkimista mietittiin meillä yksi aamupäivä. Keskustelun tuloksena päädyttiin siihen, että laitetta ei tarvita, joten sellaista ei hankita. Ei se edes mahtuisi mihinkään, ja kuka sellaista jaksaisi käyttää. Ei sellaiseen ainakaan satasta sijoitettaisi, saati enempää. 

Iltapäivällä kävimme tyttären kanssa kaupassa ja hän huomasi sattumalta Philips airfryerin olevan tarjouksessa. Laitteita oli kahdenhintaisia, toinen maksoi tarjouksessa satasen, toinen kaksi. Halvempi laite hyppäsi kärrymme kyytiin ja siinä sitä oltiin. 

Välihuomautuksena mainittakoon, että tämä ei ole maksettu mainos, vaikka siltä tuntuisikin. 

Ensimmäiseksi piti kokeilla ranskanperunoiden tekemistä airfryerilla. Kuorin ja pilkoin perunat, laitoin laitteen hurisemaan ja jonkin ajan päästä minulla oli kulhollinen ihanan rapeita, täysin suolattomia (ja rasvattomia) ranskalaisia perunoita. Tein niiden kyytipojaksi paprikamajoneesia (kananmuna, Auran makeaa sinappia, sitruunamehua ja ruokaöljyä, mausteeksi paprikaa, sipulijauhetta ja hunajaa), ja voi miten hyvää se olikaan ranskalaisten kanssa! 

Tänään valmistin aikani kuluksi koko aterian airfryerilla. 

Ensin pilkoin parsakaalit ja laitoin ne hurisemaan. 
Valmiit parsakaalit maistuivat voimakkaasti parsakaalilta. En lisännyt niihin öljyä tai mausteita.

Parsakaalien valmistuessa työstin porkkanat kuntoon, kuorin ja pilkoin siis. 
Varoin kypsentämästä porkkanoita liikaa. Ensimmäisenä iltana leikkasin yhden porkkanan kiekoiksi ja kypsensin sitä liikaa. Valmiit porkkanat näyttivät kantarelleilta ja olivat turhan rapsakoita (eli rutikuivia). Porkkanatikut jäivät napakoiksi ja maukkaiksi. 

Porkkanoiden kypsyessä leikkasin kirjolohifileen paloiksi ja maustoin sen. Ripottelin kalapalojen päälle Meiran suolatonta kalamaustetta ja Meiran suolatonta sitruunapippuria. Lopuksi sivelin pintaan Keiju yrttiöljyä, joka on maustettu sitruunalla ja basilikalla. 

Kalojen alle leikkasin leivinpaperista vähän korin pohjaa pienemmän ympyrän, jotta kori pysyisi siistinä. Se toimikin hyvin. 

Kala kypsyi todella nopeasti, noin vartissa. Ja mikä parasta, ei käryä eikä kalan hajua missään. Kalasta tuli erittäin mehevää ja maukasta. 

Lopuksi valmistin vielä ranskalaisia perunoita ruuan lisukkeeksi. Perunat olivatkin jääkaapissa valmiiksi pilkottuina kylmässä vedessä, joten ne piti vain kuivata ja kipata laitteeseen. 

Näin oli maukas ateria valmis. Aikaa meni saman verran kuin muutenkin menisi samanlaisen satsin valmistamiseen. Vaivaa oli mielestäni vähemmän, eikä käryä tullut lainkaan. Ruoka on myös hyvin terveellistä, koska se on rasvatonta ja suolatonta. Valmis ateria. Oli hyvää. 

Laite pysyy myös ällistyttävän siistinä ruuanlaiton ajan. Kalastakaan ei valunut mitään pohjalle. Saman tien saattoi heittää kalan jälkeen perunat kypsymään tarvitsematta pestä koria välillä. Kun ruoka on laitettu, huuhdon osat vedellä ja nostan kuivumaan. 

Kiitos Philips, voisitte maksaa minulle mainostamisesta :D. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sunnuntain vakio-ohjelma

Joka ikinen sunnuntai ennen työviikkoa aloitan aamuni tekemällä evässalaatin. Olen tykästynyt makaronisalaattiin. Se on helppo eväs, koska s...