maanantai 12. syyskuuta 2022

Kananuggetit

Selailin omia vanhoja kirjoituksiani. Jotkut ruuat toistuvat useampaan kertaan, kun kokeilemalla uudelleen ja uudelleen löydän parempia ja maukkaampia tapoja valmistaa saman ruuan. Toisaalta huomaan myös, että suolattoman elämäni alkuaikoina pyrin epätoivoisesti valmistamaan tuttuja ruokia suolattomina, useimmiten huonosti onnistuen. Vähitellen olen luopunut toivosta syödä samaa ruokaa muiden kanssa. 

Olen armahtanut muun perheen kokeiluiltani ja sallin heidän syödä puolivalmisteita ja eineksiä arjen kiireissä. Toki mutristelen naamaani, jos minunkin tekisi mieli. Itse valmistan itselleni useamman päivän annoksen jotain "omaa" ruokaani, ja säästyn jokapäiväiseltä ruuanlaitolta. Tämä on osoittautunut toimivaksi malliksi, etenkin kun keittiömme on pieni. On hankalaa valmistaa samana päivänä samaan aikaan sen seitsemää sorttia. 

Joskus onnistun tekemään sellaista ruokaa, joka maistuu muillekin. Luulin kananuggettien olevan sellainen ruoka, mutta nyt kävikin ilmi, että se oli harhaisen mieleni kuvitelmaa. Joka tapauksessa tein viikonloppuna ison kasan kananuggetteja ja söin niitä useampana päivänä.

Kananuggetteja varten kannattaa ostaa kalliimpia kanasuikaleita, kanan fileesuikaleita. Ne ovat kooltaan vähän suurempia eivätkä aivan pientä rämmälettä, kuten halvemmat suikaleet. Toki pitää muistaa tarkistaa, ettei suikaleita ole valmiiksi suolattu. 

Leivitän nuggetit korppujauhossa, joihin olen sekoittanut sipulijauhetta, paprikajauhetta, currya ja broilerimaustetta. En käytä munaa kanasuikaleiden kanssa. Korppujauhot tarttuvat niihin muutenkin. 

Paistan nuggetit pannulla runsaassa öljyssä monessa erässä. Ne kypsyvät kuumassa öljyssä nopeasti. Kypsät nuggetit nostelen kulhoon folion alle. Paistoin samalla kertaa toisella pannulla paprikakuutioita ja varsiparsakaalia lisukkeeksi. 

Nuggetien seuraksi valmistin uunissa yrttiperumoita. Raakana pilkotut perunat levitellään leivinpaperin päälle uunipellille. Varhaisperunoita ei tarvitse kuoria. Päälle lorotellaan oliiviöljyä ja ripotellaan sipulijauhetta, paprikajauhetta ja Provencen yrttimaustetta. Yleensä teen niin, että kun olen ripotellut mausteet perunoiden päälle, otan leivinpaperin kulmista kiinni ja nostan niitä vuoron perään niin, että perunat asettuvat kasaksi keskelle paperia. Sitten levittelen ne uudelleen lusikalla ja ripottelen päälle toisen kierroksen mausteita ja öljyä. Näin perunat maustuvat joka puolelta. Paistetaan uunissa 225 asteessa noin puoli tuntia. 

Koska ruoka on suolatonta, lorottelen nuggetien päälle Auran paprikamajoneesia. Se ei todellakaan ole suolatonta, mutta ne elämän pienet ilot. 
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sunnuntain vakio-ohjelma

Joka ikinen sunnuntai ennen työviikkoa aloitan aamuni tekemällä evässalaatin. Olen tykästynyt makaronisalaattiin. Se on helppo eväs, koska s...